Sivut

9.12.2015

Luukku 9: Annan päivä



Tänään on meikä mannen nimpparit eli Annan päivä. Tiesittekös, että Annan päivään liittyy vahvat jouluperinteet, ahaa, ette, no minäpä valaisen. Tai oikeastaan internetin ihmemaa valaiskoon, kas tässä:

Annan päivä
Entisajan suomalaiset pitivät Annan päivää 9.12. merkkipäivänä, sillä silloin perinteisesti aloitettiin jouluvalmisteluista tärkeimmät eli suursiivous, joululeivonnaisten teko ja jouluoluen pano. Vaikka kaikkia jouluruokia ei nykyisin tehdäkään itse, sopii Annan päivä merkiksi jouluaskareiden alkamisesta edelleenkin. (Lähde täällä)
Nukkumaan ei ole kiire Annan päivänä, sillä "onpa yötä yökötellä Annan päivän aikana". Joululeivän tekoon ryhdyttiinkin keskiyöllä. Paikoin väki kulki annanyönä naapureissakin paistinkakkua anelemassa. Kun antoi omastaan, oli tulevan vuoden kalansaalis turvattu eikä leipä loppunut kesken. (Lähde täällä
Sanottiin myös, että »Annana oluet pannaan, jouluna joukolla juodaan». Loitsuilla pyhitetty olut on ollut muinaissuomalaisten juhlajuoma. Oluen tehtävänä oli olla juhlamielen ja ilon antaja pidoissa. (Lähde täällä)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti